NIEUWSBRIEF

Tien gouden regels verstandig zonnen!

Wij hebben de afgelopen dagen gelukkig heel wat zon mogen zien. Wat zijn de Gouden Regels voor verstandig zonnen eigenlijk?De gouden regels voor verstandig zonnen zijn aangepast naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De voornaamste wijziging is dat nu gestimuleerd wordt om met regelmaat en beleid de zon op te zoeken - juist tussen 12.00 uur en 15.00 uur 's middags. 


 
DE GOUDEN REGELS VOOR VERSTANDIG ZONNEN

1 Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding.

2 Verblijf elke dag een kwartiertje in de zon zonder anti-zonnebrandmiddel om voldoende vitamine D aan te maken in het lichaam, bij voorkeur rond het middaguur.

3 Bescherm uw hoofd, oren, nek en ogen; denk aan hoofdbedekking en een goede UV-werende zonnebril met CE-markering*. Draag beschermende kleding als u niet speciaal aan het zonnebaden bent.

4 Smeer bij langdurig verblijf buiten uw onbedekte huid in met een anti-zonnebrandmiddel (met UVA- en UVB-bescherming) met een beschermingsfactor die voor u geschikt is om te voorkomen dat u verbrandt. Doe dit royaal en herhaal dit na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.

5 Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met uw huidtype. U kunt uw huidtype bepalen met de test opwww.platformverstandigzonnen.nl. Ga niet langdurig zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur.

6 Pas extra op met zonnen als u jonger bent dan 18 jaar, omdat uw huid dan nog in ontwikkeling is. Houd baby's en kinderen tot 1 jaar uit de directe zon.

7 Ga direct uit de zon als uw huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg een arts.

8 Als u een huidaandoening heeft, vraag dan voor een verblijf in de zon zonadvies aan uw behandelend arts. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt blootstelling juist extra schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergroten. Lees altijd de bijsluiter.

9 Er is geen verschil tussen de straling van de zon buiten en die van de zonnebank. Uw huid reageert daar hetzelfde op. Op de zonnebank krijgt u ongeveer evenveel zon als in de zomer aan de Middellandse Zee.

10 Wanneer u gebruik wilt maken van een zonnebank, volg dan altijd het advies en de aanwijzingen van de zonneconsulent op. Het gebruik van zonnebanken is alleen toegestaan aan personen van 18 jaar en ouder. Mensen met Huidtype 1 worden sterk afgeraden om gebruik te maken van zonnebanken. Draag op de zonnebank altijd een goedgekeurde beschermingsbril voor uw ogen. Bron: Platform Verantwoord Zonnen en vroege Herkenning Huidkanker 
*De markering CE (Conformité Européenne) geeft aan dat de UVwerende bril voldoet aan de eisen in overeenstemming met de Europese regelgeving.    

Wilt u ook persoonlijk een nieuwsbrief ontvangen?
Mail naar schoonheidssalonrian@home.nl